//Assemblea Nacional d’Acció Jove: un nou capítol

Assemblea Nacional d’Acció Jove: un nou capítol

L’Assemblea Nacional d’Acció Jove és l’espai on les joves de Comissions Obreres Catalunya seguim amb el procés establert i pautat que finalitza amb el Congrés Nacional de les Comissions Obreres. El camí a aquest Congrés, que se celebra cada quatre anys, és un esdeveniment molt important que s’ha d’adaptar a les dimensions del sindicat: en aquesta línia, s’organitzen en un marc temporal fixat cinc nivells. El primer consisteix en assemblees deliberatives territorials, seguides pel segon nivell on les protagonistes són les federacions en cada territori per separat. Seguidament, i aquí és on encaixa Acció Jove, el tercer nivell: s’organitzen els congressos de les sis federacions i dels sis territoris, a més del dels Pensionistes de CCOO i Acció Jove. Finalment, el quart nivell és directament el Congrés de la CONC i el cinquè és el nivell Estatal. Es marca l’inici, la renovació o la fi de molts mandats i equips.

Del 2017 al 2021, Acció Jove va ser encapçalat per la Coordinadora Nacional Irene Ortiz, acompanyada pel José Antonio Vizuete i l’Albert Bargalló, responsable d’organització. Un equip motivat i compromès amb el projecte sindical i la defensa de la classe treballadora que, durant el seu mandat, va viure molts reptes: des de la inestabilitat política característica dels darrers anys fins a la recent i encara present crisi de la COVID-19. La seva tasca va ser tant d’incidència política i mediàtica com organitzativa, amb la voluntat d’apropar les joves al sindicat i el sindicat a les joves. 

Però no es pot concebre un sindicat amb extensió territorial sense una real presència a tots els territoris, fet que implica no només intentar descentralitzar-nos políticament i representativament, sinó també incorporar les visions pròpies de cada realitat territorial: no podem proposar mesures partint únicament de la situació laboral de les joves del Barcelonès, quan la realitat productiva arreu de Catalunya és diversa, amb conflictes laborals i precaritzadors moltes vegades desconeguts per nosaltres a la capital. Però per incentivar aquesta presència territorial s’ha de demostrar que existeix una voluntat ferma de fer-ho, així com un suport clar per part de tot el sindicat, com se’ns ha demostrat en tot aquest procés. No només ens ho hem de creure com a joves, també hi han d’apostar les diverses Federacions i unions territorials.

Acció Jove no ha de quedar com “els joves de la planta baixa de Via Laietana”, ha de ser un projecte sostingut pel conjunt del sindicat, part del present i del futur d’aquest.

Amb aquesta intencionalitat, la candidatura entrant com a nou equip coordinador, de cara a l’Assemblea Nacional d’Acció Jove del 17 d’abril, va iniciar la ruta pels diferents territoris: començant per Tarragona, seguint per Cornellà de Llobregat, Terrassa, Lleida, Barcelona, Mollet del Vallès, i finalment Girona. No vam voler simplement presentar les Línies d’Acció pels anys 2021-2025 i les diferents Resolucions, sinó demostrar que li donem importància a aquesta voluntat de territorialitzar el sindicat. Tampoc pot quedar com un fet anecdòtic previ a l’Assemblea Nacional, pura campanya per aconseguir avals o vots: aquestes Assemblees Territorials han vingut per quedar-se, així com la creació i designació de referents joves a cada territori, tots els quals conformaran la plenària d’Acció Jove.

La candidatura que es va presentar (i posteriorment va ser escollida) com a nou equip coordinador està formada per quatre persones, pensades per a ser referents en diferents àmbits. És una candidatura que comptava amb el suport tant de l’ex-Coordinació d’Acció Jove, com de la Plenària i de la CONC.

Començant per la Lucía Aliagas, nova Coordinadora Nacional de les joves del sindicat: provinent de Mollet del Vallès, amb un llarg currículum associatiu, participa activament al moviment estudiantil així com a espais de representació com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya  i és afiliada a CCOO des dels 18 anys, serà l’encarregada d’encapçalar durant quatre anys les joves del sindicat. A continuació tenim en Daniel Cruz, company del Baix Llobregat i també antic militant del sindicat, ha treballat activament amb la Secretaria d’Internacional i Cooperació de CCOO Catalunya, s’encarregarà, entre d’altres, de les accions i estratègies comunicatives que cal repensar i renovar. Seguidament el company Dennis Pielaat, jove eivissenc actualment a la Federació d’Indústria, membre actiu d’Acció Jove i provinent també de la tradició dels sindicats estudiantils, farà especial seguiment i incidència en l’àmbit educatiu, dotant d’importància el vessant de la Formació Professional. Finalment, la quarta persona integrant d’aquest nou equip: del territori del Barcelonès, jo mateixa. Soc la Julia Rosanna Sánchez-Valverde, implicada en el moviment estudiantil i ecologista, seré la responsable de la Comissió de Medi Ambient, a més de continuar amb la tasca a l’equip de Presidència del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya com a representant d’Acció Jove.

El que volem com a joves és reivindicar el nostre espai al sindicat, però també de cara al conjunt de la societat. Volem que es vegi que les joves hi som i hi volem tenir veu. Volem que es vegi que les joves de la classe treballadora coneixem la importància dels sindicats de classe i que ens hi organitzem. Volem adaptar aquest nostre espai de militància a la realitat juvenil d’avui en dia. No volem ser simplement una part més de les Comissions Obreres de Catalunya.

Això suposa una llarga llista de reptes, als quals intentem donar resposta amb les accions pensades per aquests quatre anys de mandat. De cara a l’ANAJ hem presentat diversos documents: per una banda, el Pla d’Acció 2021-2025 i, per altra banda, cinc Resolucions (i una sisena presentada posteriorment pels companys del Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf i Anoia) que creen posicionaments discursius i ens comprometem en diversos punts. Aquestes Resolucions tenen com a protagonistes la lluita contra el canvi climàtic, amb una necessària visió de classe treballadora; l’exigència d’una educació pública de qualitat per a totes; una anàlisi sobre les noves realitats del treball que ens afecten; la denúncia de la LGTBIfòbia als llocs de treball; i una reflexió sobre l’impacte de la pandèmia sobre les nostres condicions precàries, recalcant el caràcter estructural de moltes problemàtiques.

Pel que fa a les Línies d’Acció, aquestes representen el que és el nostre projecte com a joves del sindicat per aquest mandat. Dividides en tres grans eixos, recauen sobre el vessant comunicatiu, el de l’acció sindical i el de la nostra intervenció externa. Transmeten la ja comentada voluntat de territorialitzar eficientment Acció Jove, però també objectius com enfortir les relacions amb altres actors del moviment associatiu, tant en l’àmbit local com en l’internacional, així com l’objectiu de renovar i reforçar les relacions internacionals amb les joventuts sindicals d’arreu del món i replantejar les nostres dinàmiques comunicatives, per tal de fer-nos més visibles. Destaquem la voluntat de transformar el sindicat en un espai més militant i participatiu, necessàriament lligat a una tasca de formacions i accions destinades a recordar la importància d’un sindicat com és Comissions Obreres. Per a fer-ho és primordial recuperar d’on venim, quina és la nostra història, però també quins són els nostres discursos i els nostres principis, reivindicant el projecte col·lectiu que hi ha al darrere, sense entendre d’individualismes o caràcters assistencialistes.

Finalment, passades unes setmanes, com a nou equip coordinador podem afirmar que valorem molt positivament l’Assemblea Nacional del passat 17 d’Abril. En un context com l’actual, on costa poder fer actes presencials per les restriccions, agrupar en un mateix espai més de seixanta joves del sindicat provinents de tot el territori va suposar un motiu més per motivar-nos de cara a la feina que ens toca i volem fer. Es va aconseguir tenir una bona connexió amb qui no va poder assistir-hi presencialment i vam poder generar debat a través de dinàmiques que convidessin tant antics com nous militants a participar. Tot va ser acceptat per unanimitat. Vam comptar amb la presència d’antics coordinadors d’Acció Jove, del company Carlos Gutiérrez, Secretari de Joventut i Noves Realitats del Treball de CCOO Estatal, així com de responsables de CCOO d’arreu Catalunya i membres de la CONC: Andrés Querol, Secretari d’Organització i Michela Albarello, Secretària d’Internacional i Cooperació. El Secretari General de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, va ser un dels convidats per a l’acte de cloenda.

Per tant, ara és el moment de començar a treballar en les accions que hem proposat i que el conjunt de militants d’Acció Jove ha validat. Ho farem amb motivació i amb la certesa de tenir a la resta del sindicat al nostre costat. Perquè les joves estem en lluita, reclamant que volem condicions laborals dignes per poder tenir un projecte vital i una vida digna per a tot el conjunt de la classe treballadora.

Julia Rosanna Sánchez-Valverde

Originalment publicat a Realitat.