//Fes de la feina una lluita col·lectiva

Fes de la feina una lluita col·lectiva

Guia per motivar companys a les eleccions sindicals! Com aconseguir que els teus companys es mobilitzin per presentar-se a les eleccions sindicals? Ens trobem davant una pregunta difícil de respondre i difícil de portar a terme. Són molts els entrebancs que ens pot posar l’empresa al moment de buscar l’organització col·lectiva. Però és possible, i aquí t’explicaré com fer-ho amb èxit.

El primer punt és buscar la motivació per fer aquest pas endavant. Aquest aspecte sembla trivial, però és molt important, donat que aquesta motivació és contagiosa i motivarà també als teus companys. Algú ha de ser el primer a plantejar el problema i buscar-hi una solució col·lectiva, i com ja has fet un pas llegint aquesta revista revolucionària, el següent pas serà organitzar el teu centre de treball.

Ara bé, ja estàs motivat i decidit, però els teus companys no volen sentir a parlar de sindicats? És palpable avui en dia una gran desafecció política i sindical, la majoria de gent o no està informada o de primeres hi estan en contra, sigui per contradiccions pròpies o per males experiències.

Però això no t’ha de desanimar, només has de defugir d’aquestes etiquetes partidistes i sindicalistes, centra’t en el que uneix: les necessitats concretes del dia a dia. El teu millor argument serà com et relaciones amb els companys: escoltar els seus problemes, oferir suport i actuar amb transparència.  

La nostra millor campanya electoral serà la nostra feina i la impressió que donem als companys. Ser responsables, propers i sociables ens avançarà molt la feina per a més endavant.

La teva credibilitat es construeix amb actitud, no amb promeses. Sigues el primer a arribar quan algú necessiti ajuda, el que proposa solucions i no només denunciar injustícies. Això farà que, de manera orgànica, els companys et vegin com un referent. I quan algú dubti sobre les condicions laborals, pensarà en tu abans que en el cap.

Un cop hagis guanyat confiança, proposa accions concretes. Per exemple:  

  • Organitza trobades informals per parlar de drets laborals
  • Comparteix recursos, com guies legals o experiències prèvies
  • Identifiqueu junts quines reivindicacions són urgents

D’aquesta manera, convertint-nos a poc a poc en el referent d’aquesta matèria, sortirà de manera natural la proposició de presentar-se com a candidat a les eleccions sindicals.

Si tota aquesta feina prèvia ha anat bé, no et serà difícil aconseguir el nombre mínim de noms per formar la llista per a la candidatura sindical. Però després d’aquest moment, quan la candidatura es faci pública, l’empresa o certs companys podran intentar dividir-vos.

Nosaltres hem de saber persuadir els nostres candidats de no caure en provocacions o agafar por davant possibles represàlies. S’ha de fomentar la cohesió amb la resta de companys, recordar-los que estem junts per defensar els nostres drets, no per generar conflictes o jugar a ser revolucionaris. També jugarà un paper important la confiança que t’han dipositat, ja que això no ho faran pel sindicat o per principis, ho faran per tu i pels altres companys.

A partir d’aquest moment la lluita passa a ser col·lectiva. Ara tu com a treballador no estàs sol davant l’empresa, tens el suport dels teus companys i la defensa legal del sindicat.

Però tot aquest esforç perquè ho fem? Presentar-se a eleccions sindicals no és només per negociar sous. És per garantir que les veus del dia a dia, com per exemple: horaris abusius, manca de recursos, etc., es transformin en accions. I cada pas que fas en aquest camí, és un pas cap a un lloc de feina més digne per a tothom.  

Per tant, amb tota la informació disponible que tens, per què no comences avui? No cal ser un expert, només és necessari estar convençut que la lluita col·lectiva és l’única manera efectiva de lluitar pels teus drets i que junts sempre serem més forts.

Joan Francesc Simó Calvet