//Acció Jove: nou mandat i nous reptes

Acció Jove: nou mandat i nous reptes

Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya és una organització sindical de joves que lluiten per la defensa dels interessos de la classe treballadora, per una societat més justa, sostenible, i de dones i homes lliures i iguals. És un moviment de joves per a la regeneració constant del sindicalisme, la força de la joventut treballadora.

Acció Jove és, en definitiva, un espai de trobada, debat i organització de les joves de les Comissions Obreres de Catalunya. Un espai de nexe entre el món laboral i el sindicat, un espai de lluita contra les conseqüències de la precarietat en el jovent.

Tot i això, no només ens organitzem en els nostres centres de treball per resistir els atacs immediats del capitalisme neoliberal, sinó també per conquerir nous drets socials i laborals i mirant més enllà de la nostra realitat immediata en el món del treball. La precarietat que xopa a la joventut treballadora no és només la que ens encadena a feines brossa, sinó també la que ens impossibilita emancipar-nos, accedir a una educació pública de qualitat o a serveis d’atenció psicològica.

La crisi que estem vivint ens ha de posar sobre la taula la importància de la vida i les cures en el nostre dia a dia, i com els interessos del mercat mai poden anar per davant. És per això que des d’Acció Jove creiem cabdal que el sindicalisme de classe sigui capaç de donar respostes a totes les incògnites que ens plantegem com a joventut treballadora: des de la crisi climàtica, fins a la realitat del col·lectiu LGTB i com abordar les agressions masclistes i xenòfobes.

Reivindiquem el llegat històric de totes aquelles persones i col·lectius que al llarg de la història han lluitat per la supressió de qualsevol mena d’explotació d’unes persones per les altres, la llibertat, la democràcia, els drets nacionals i la justícia social.

Durant els últims anys, Acció Jove ha treballat en diversos sectors per millorar les condicions de vida de la joventut treballadora. Respecte a la negociació col·lectiva i l’acció sindical, participem en l’elaboració de les propostes de CCOO per als convenis col·lectius perquè recullin la realitat i necessitats de la joventut. Realitzem campanyes i actes amb caràcter reivindicatiu als centres de treball per a combatre la precarietat i les discriminacions que sovint es pateix pel simple fet de ser jove. Impulsem el sindicalisme a nous sectors d’activitat on treballa principalment gent jove, com les noves realitats de treball i les micro tasques, perquè a través de l’acció sindical puguin regular i millorar la seva situació laboral. 

Per altra banda, també fem tasques de formació, mitjançant formacions específiques i escoles, per millorar la capacitat dels i les joves sindicalistes i/o que representen els seus companys al centre de treball. Durant aquest nou mandat, tenim l’objectiu d’intensificar aquesta tasca de formació en l’afiliació i militància jove mitjançant l’elaboració de formacions temàtiques i tècniques de temes d’interès per la nostra tasca sindical.

Pel que fa al sindicalisme internacional, compartim projectes amb organitzacions sindicals d’altres països per impulsar la coordinació sindical més enllà de les fronteres en un món globalitzat. Aquest és un gran repte que tenim com a organització en aquest nou cicle que se’ns obre: volem apropar les nostres relacions amb els sindicats europeus i internacionals per teixir aliances unitàries que ens permeten coordinar accions i estratègies comunes front un capitalisme imperialista que cada cop ens individualitza més.

En conclusió, l’anterior cicle per Acció Jove va ser un de molt complicat per les conseqüències que va tenir la Gran Recessió en l’ocupació de les joves i les seves condicions de vida. La seva sindicalització també es va veure afectada pel triomf de les idees individualistes i neoliberals que ens presenten que primer nosaltres, i després la resta. La nova crisi que se’ns ha obert per la pandèmia de la COVID ens presenta nous reptes dels quals ni CCOO ni Acció Jove pot quedar enrere: les noves realitats del treball, la crisi climàtica, la crisi educativa o el desmantellament dels serveis de protecció socials que vam trigar dècades a assolir.

Lucía Aliagas i Irene Ortiz

Originalment publicat a Realitat.