//Per qualsevol mitjà necessari: Malcolm X

Per qualsevol mitjà necessari: Malcolm X

El-Hajj Malik El-Shabazz, conegut popularment com a Malcolm X, va ser un gran lluitador dels drets dels afroamericans, que es va diferenciar dels seus companys de lluita atacant durament els seus opressors. És una de les figures més destacades de la història dels Estats Units. 

Fill de dos activistes que predicaven l’orgull de ser negre, Malcolm X va ser el quart de set germans. Quan tenia sis anys, van trobar el seu pare mort, les autoritats van declarar que havia estat un accident, però tota la comunitat ho va considerar un assassinat a mans d’una fracció del Ku Klux Klan. Anys després, la seva mare va ser ingressada en un hospital psiquiàtric, i els seus fills van trigar vint-i-sis anys a poder treure-la. 

Malcolm va anar passant per diferents cases d’acollida i fent diversos treballs per mantenir-se, fins que va començar a delinquir. Amb vint-i-un anys va ser condemnat a deu anys de presó per robatori. Va ser a la presó on es va convertir a l’Islam i es va fer membre de la Nació de l’Islam, una organització politicoreligiosa que busca millorar l’estat econòmic, espiritual, social i mental de la població negra.  Al sortir de la presó el seu carisma natural, juntament amb el seu coneixement i la seva convicció, van fer que es transformés ràpidament en una de les figures més conegudes de l’organització, atraient l’atenció de l’FBI i dels mitjans de molts països.

Gran defensor del panafricanisme i el nacionalisme negre, va ser molt crític del moviment pels drets civils, que considerava una farsa, sobretot pel mètode de la no-violència. Malcolm opinava que els negres havien de defensar-se i lluitar per avançar de la manera que fos necessària, amb violència si calia. La seva veu es va convertir en el crit de la població afroamericana. El seu discurs articulava perfectament els sentiments de la població negra, cansada d’esperar per una justícia que no arribava. 

La seva popularitat va provocar una perillosa enveja dins la cúpula de la Nació de l’Islam, aquest fet va danyar durament les relacions entre l’organització i Malcolm X. Les conductes impròpies del líder d’aquesta organització van ser l’últim estrall, i, Malcolm X, va abandonar la Nació de l’Islam i va fundar l’Organització per la Unitat Afroamericana, centrada a lluitar pels drets humans de la comunitat negra i fomentar la cooperació entre els seus membres.  Aquest fet va ofendre molt a la Nació, que va començar a proferir amenaces de mort contra ell i va arengar als seus membres a atacar-lo. Van cremar la casa de la seva família, posar explosius al seu cotxe i assetjar a l’activista Betty Shavazz, que era la seva dona.  La tensió va culminar el 19 de febrer de 1965, quan Malcolm X va ser assassinat a trets mentre feia un discurs davant de 400 persones, inclosa la seva dona i les seves filles. Durant els tres dies de vetlla més de 30.000 persones van anar a expressar el seu respecte, i al seu funeral van assistir incomptables personlitats. Entre d’altres, destaca John Lewis, membre del Congrés nord-americà, o l’activista Bayard Rustin. Els seus assassins van ser condemnats a cadena perpètua. 

El gran assoliment de Malcolm X va ser el de despertar la consciència i l’autoestima de la comunitat afroamericana. Els moviments d’orgull negre i reivindicació de la seva herència cultural que van sorgir a final dels seixanta i principi dels setanta, com les Panteres Negres, van ser gràcies al seu llegat. 

Malcolm X és i sempre serà una de les grans inspiracions dels lluitadors per la llibertat i la igualtat. S’ha guanyat un lloc al palau dels màrtirs i la seva memòria ens guiarà cap a un futur millor. Per qualsevol mitjà necessari/By any means necessary.

Àrea de Solidaritat de la JCC