//Elphaba, la malvada bruixa de l’oest

Elphaba, la malvada bruixa de l’oest

Totes coneixem la història d’El Màgic d’Oz, en el qual Dorothy arriba volant al màgic regne d’Oz a través de l’arc de Sant Martí i, un cop allà, esdevé la protegida de Glinda, la fada bona del nord, així com es fa amiga d’un lleó covard, un espantaocells sense cervell i un home de llautó sense cor. Seguint el famós camí de baldes grogues, la noia recorrerà el regne i posarà fi a la vida l’Elphaba, la malvada bruixa de l’oest, alliberant els seus súbdits. Després, el màgic Oz, el bondadós governant del país, li atorga un desig i Dorothy aconsegueix tornar a casa seva, no sense haver après que no hi ha res millor que quedar-se a la llar.

Aquesta és la història original de Lyman Frank Baum, però més de cinquanta anys després Gregory Maguire en va escriure una altra versió, anomenada Wicked: memòries d’una bruixa dolenta. Aquesta novel·la ens narra la història d’Elphaba, des del seu naixement fins a la seva mort com a bruixa a mans de la Dorothy.

Així, descobrim que els pares d’Elphaba mai la van estimar per ser diferent (va néixer amb la pell verda) i s’avergonyien d’ella profundament. Creix de manera solitària, ja que tot el poble la rebutja per no ser com ells creuen que hauria de ser. Més endavant va a la universitat on, per primera vegada, se submergeix en política: diferències entre classes socials, entre homes i dones, i obtenció de drets i justícia social. Ràpidament Elphaba s’adona que el món on viu està ple de desigualtats i repressió, i descobreix que el màgic Oz és, en realitat, un dictador violent i cruel que utilitza els mitjans de comunicació per a tenir al poble sotmès i enganyat, fent-los creure que és un bon líder mentre espia a tots els ciutadans. Davant d’aquesta realitat, Elphaba entra en moviments de resistència política contra el règim, quelcom que la difama a ulls de tothom per ser considerada com a terrorista, donant-li el sobrenom de “la malvada bruixa de l’oest”.

En aquesta versió, doncs, podem veure com una dona que és rebutjada socialment per no complir ni els cànons de bellesa ni els rols de gènere guanya consciència política fins al punt d’unir-se a la lluita antifeixista contra un règim totalitari de caràcter feixista, que la calumniarà per tot el regne. També aprèn a estimar-se a ella mateixa, en comptes de buscar l’amor i l’aprovació en altres que sempre li havien negat, ja que, si per ser estimada s’ha de convertir en allò que no és, no és amor.

Elphaba s’apodera a través de la novel·la, passant de ser una nena a qui només li preocupa el seu aspecte a una dona que lluita activament contra les injustícies, tot i saber el preu que pagarà per fer-ho. Haurà d’enfrontar-se amb la soledat del camí que ha escollit, ja que és conscient que ningú plora pels descastats com ella, condemnats a viure i a morir sols. Ha de fugir de la mateixa gent a la qual intenta salvar, que la persegueix al crit de “Mort a la bruixa!”. Però com ella mateixa diu, un cop desperta ja no pot tornar a dormir. No és que no ho vulgui, és que simplement ja no ho pot voler.

Per això Elphaba és una bruixa, una d’aquelles que apareixen en les nostres rondalles infantils: no per fer màgia, no per ser verda, sinó per no seguir les normes establertes, per plantar cara i lluitar, per pensar i extreure les seves pròpies conclusions, per defensar que estimar-se és més important que ser estimada, que ser un mateix val més la pena que ser el que els altres volen. Mentre Dorothy només vol estar a casa i complir el rol de gènere que se li ha assignat, Elphaba va contra tot i contra tots per ajudar a crear un món en el qual valgui la pena viure. Renuncia a la vida plàcida, a la comoditat i al materialisme, renuncia a tot el que li han ensenyat a desitjar per intentar canviar les coses, tot i ser conscient que potser no ho aconseguirà.

Aquest és el motiu pel qual Elphaba és un dels millors personatges del regne d’Oz, i un dels que més podem aprendre. I, com ella mateixa diu, ni la gravetat ens podrà fer caure.

Paula Quílez Relaño

Imatge de portada: Imatge de fan art de Wicked. Font: https://www.deviantart.com/nicholaskole/art/Elphaba-562342367