//Instruïu-vos, emocioneu-vos, organitzeu-vos: arriba la VIII Escola de Formació Lina Ódena!

Instruïu-vos, emocioneu-vos, organitzeu-vos: arriba la VIII Escola de Formació Lina Ódena!

La Joventut Comunista de Catalunya celebra cada any l’Escola de Formació Lina Ódena, anomenada així en homenatge a la militant comunista barcelonina que es va suïcidar el 14 de setembre de 1936 en veure’s acorralada per falangistes al costat del Pantà de Cubillas. L’objectiu d’aquestes jornades és informar-nos sobre temes que cada any van variant en funció de l’actualitat social i econòmica, de manera que sempre tinguem en compte la veu d’expertes en qüestions que, com a joventut d’esquerres, ens interessa conèixer en profunditat.

Aquesta serà la vuitena edició de l’Escola, marcada inevitablement per unes circumstàncies socioeconòmiques i sanitàries que fa un any no podríem ni tan sols haver-nos imaginat. És per això, doncs, que aquesta Lina, que es realitzarà de manera telemàtica, va encaminada a parlar sobre el gran tema que ens ronda a totes pel cap avui dia: com sobreviure i, més enllà, seguir amb les nostres vides, enmig d’una pandèmia que està destrossant la salut i la situació econòmica de tantes i tantes persones?

Comptarem amb la presència de ponents d’àmbits molt diferents que ens explicaran la seva experiència en els últims mesos i com afronten els duríssims temps que encara vivim. Seran dues jornades, el dissabte 21 i diumenge 22 de novembre, en les quals gaudirem de diverses xerrades de gran interès en els temps que estem vivint, i, el que és encara millor, podrem interactuar amb les i els ponents per a plantejar-los les nostres qüestions i opinions i generar un intercanvi d’idees que ens podrà obrir els ulls en temes en els quals potser fins ara no havíem pensat massa.

El dissabte 21, a les 10h, ACENCAS (Associació Catalana d’Addiccions Socials), ja convidades en l’anterior edició de Lina Ódena celebrada el mes de gener passat, ens parlarà sobre la dependència emocional en les relacions sexoafectives i de parella i com s’ha intensificat arran de l’època de crisi econòmica i experiències de confinament que estem vivint en aquest últim any, amb les nefastes conseqüències que suposa per a moltes dones que reben violència psicològica i física. A les 12h, Salvem lo Montsià, una plataforma ciutadana nascuda amb l’objectiu de sensibilitzar sobre greus agressions ambientals que desgraciadament a vegades passem per alt, ens explicarà com combatre l’espoli del patrimoni natural conseqüència del capitalisme i quins reptes estan afrontant en aquesta pandèmia. A les 16h, la fundació Arrels explicarà en profunditat com treballen per a donar solucions a la problemàtica de les persones sense llar, sobretot a Barcelona, que és la ciutat en la qual centren el seu àmbit d’actuació. Les 18h serà l’hora del sector sanitari, profundament injuriat i maltractat en la pandèmia del coronavirus: comptarem amb el testimoniatge de persones de la JCC i de Comunistes de Catalunya amb les quals podrem intercanviar impressions sobre les lluites que aquestes professionals estan reivindicant i que, esperem, arribin a bon port ràpid.

El diumenge 22 començarem de nou a les 10h: tres persones implicades en Tigre de Paper Edicions xerraran en una taula rodona sobre les dificultats que implica l’edició de llibres radicals i transformadors en l’actualitat. A les 12h, per part de l’associació LGTB Sin Vergüenza vindrà una persona que ens explicarà com fer front legalment a agressions LGTBfòbiques, desgraciadament avui dia de plena actualitat en un context social en el qual l’extrema dreta cada vegada guanya més protagonisme tant a les institucions com a la nostra vida quotidiana. Finalment, i com a colofó d’aquesta Escola tan enrarida a causa de les circumstàncies socials actuals, a les 16h realitzarem un cinefòrum que podrà seguir cada persona des de casa seva.

Tal com us podeu imaginar, aquesta Lina Ódena serà molt diferent de les altres: un espai de trobada i de formació col·lectiva  es veurà necessàriament transformat a l’àmbit digital, però nosaltres seguim, tossudes, amb la voluntat de sentir-nos a prop malgrat l’obligada distància. És per això que esperem que us animeu a participar i a aprofitar el màxim possible aquestes ponències, unes ponències que estem segures que seran molt enriquidores i ens serviran per a aprendre i aprofundir en temes que fins ara només coneixíem superficialment.

Ens veiem el cap de setmana del 21 i 22 de novembre!

Sofía Lorenzo González, responsable de Formació de la Joventut Comunista de Catalunya