//Patrice Lumumba, el pare de la independència del Congo

Patrice Lumumba, el pare de la independència del Congo

Patrice Émery Lumumba va ser un polític i líder congolès, heroi declarat de la lluita anticolonial africana. Considerat una de les figures clau en la independència i democratització del seu país, va lluitar pel seu poble fins al seu últim alè. 

El 5 d’octubre de 1958 va fundar el Moviment Nacional Congolès, un partit polític panafricanista, antiracista i anticolonialista que lluitava per la independència del Congo que aleshores era una colònia de Bèlgica, en va ser un dels principals líders. Lumumba definia com a objectiu principal del partit la liquidació del domini colonialista i de l’explotació de l’home per l’home. 

Arran de les seves activitats polítiques, va ser detingut i condemnat a presó per les autoritats colonials belgues el 1959, però la pressió popular congolesa va obligar a posar-lo en llibertat. Poc després, van començar les reunions entre el govern belga i els líders independentistes congolesos que van culminar amb la independència del Congo el 30 de juny de 1960. 

El seu paper en la lluita antiimperialista, així com la seva ferma condemna als crims comesos per les autoritats belgues, van fer augmentar enormement el seu suport popular. En les primeres eleccions democràtiques del país, Lumumba va ser escollit com al primer primer ministre d’un Congo lliure, que passaria a anomenar-se República del Congo. Com a líder polític tenia dos objectius principals: assegurar una independència real que millorés la qualitat de vida del seu poble i unir el país. En el breu període en què va ostentar el càrrec va crear fortes aliances amb altres països africans, va amnistiar els presos polítics detinguts per la lluita per la independència i l’alliberació del Congo i va africanitzar l’exèrcit i l’administració pública. També va establir polítiques encaminades a posar fi a la discriminació racial, fomentar la justícia social i crear un futur estat del benestar. 

Totes les seves accions i iniciatives van ser interrompudes el setembre de 1960 amb el cop d’estat militar de Joseph Mobutu, emparat pel president de la República Joseph Kasa-Vubu i amb l’ajuda de Bèlgica, Gran Bretanya i els Estats Units. De fet, la CIA, sota ordres expresses del president Eisenhower, va pagar amb 250.000 dòlars i un seguit d’armes i municions a Mobutu per cometre el cop d’estat i eliminar a Lumumba. 

Quan les tropes de Mobutu van començar a buscar-lo Lumumba va demanar ajuda i protecció a l’ONU per a ell i la seva família, però li van ser denegades. Finalment la seva dona i el seu fill petit van ser capturats per soldats rebels, i Lumumba es va entregar a canvi que els alliberessin. Després d’un cruel captiveri, va ser brutalment torturat i assassinat el 17 de gener de 1961. Quan es va saber la notícia del seu assassinat van esclatar protestes arreu del món, dirigides especialment contra l’ONU i Bèlgica. 

Seixanta anys després de la seva mort, Lumumba segueix sent un dels grans exponents del nacionalisme africà i el panafricanisme. És considerat un heroi i un màrtir de la descolonització d’Àfrica, assassinat per Occident com a venjança per aconseguir l’autodeterminació del Congo. 

Malgrat tot, el gran llegat de Lumumba és i serà la unitat del poble congolès, un dels grans objectius de la seva vida. De fet, les seves idees i postulats segueixen presents en la política congolesa i la seva figura és un símbol de resistència i dignitat que es reivindica sovint. El valor de Patrice Lumumba serà sempre recordat, i ens confirma una vegada més que podran matar a qui lluita pel bé, però mai els ideals que el porten a lluitar.

Àrea de Solidaritat de la JCC