//Un gener de solidaritat internacional: els Congressos d’EDON i del MJCF

Un gener de solidaritat internacional: els Congressos d’EDON i del MJCF

La Joventut Comunista de Catalunya ha començat el 2022 amb molta activitat internacional. Entre els dies 8 i 10 de gener assistíem al vintè Congrés d’EDON (Organització de la Joventut Democràtica Unida de Xipre) i entre el 28 i el 30 del mes passat érem al quaranta-tresè Congrés del MJCF (Moviment de Joves Comunistes de França). Aquests esdeveniments van servir per a enfortir els nostres llaços amb ambdues organitzacions i expressar la nostra solidaritat amb les lluites i reptes que tenen al davant els camarades xipriotes i francesos.

EDON, així com tot el poble de Xipre, fa front a l’agressió imperialista de Turquia, un país que manté l’ocupació militar il·legal del nord de l’illa des de fa dècades. Això ha provocat la partició de Xipre, la divisió entre turcoxipriotes i grecoxipriotes i que bases militars britàniques continuïn a l’illa. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, aposta per una agressiva política imperialista amb l’objectiu de controlar el Mediterrani Oriental i el Pròxim Orient.

Joves Comunistes té el repte de les pròximes eleccions presidencials, on el candidat del Partit Comunista Francès és Fabien Roussel. França viu un auge del racisme i l’extrema dreta molt preocupant; les enquestes col·loquen als principals candidats ultradretans –Le Pen i Zemmour– frec a frec per la segona posició en aquests comicis. És més, mentre se celebrava el Congrés de MJCF, la seu del PCF a Bordeus es despertava amb pintades feixistes i antisemites. És per això que cal, avui més que mai, una joventut organitzada i antifeixista.

43è Congrés del MJCF.

La solidaritat internacional forma part de l’ADN dels comunistes d’arreu del món. I els catalans ho coneixem molt bé, ja que, segurament, va ser al nostre país on es va viure un dels moviments de solidaritat més importants de la història. Francesos, iugoslaus, grecs, italians, estatunidencs, soviètics, irlandesos, polonesos, argentins, alemanys, turcs, australians, sud-africans, xinesos, àrabs i d’altra gent de nacionalitats diverses van lluitar amb les Brigades Internacionals contra el feixisme durant la Guerra d’Espanya. Aproximadament, més de 15.000 brigadistes hi van perdre la vida.

Han passat més de vuitanta anys d’aquests fets i el context històric és molt diferent, però continuem mantenint aquell esperit de lluita. Participar en els fronts de solidaritat amb els pobles oprimits del món i en les brigades a territoris on s’està duent a terme la lluita antiimperialista és un acte de fraternitat amb els treballadors d’arreu del món i de suport a la lluita dels pobles pel seu alliberament. Tot plegat, així com esdeveniments com els Congressos que mencionàvem anteriorment, serveixen també per a enfortir les relacions bilaterals amb organitzacions germanes i així conèixer millor la realitat dels respectius països. També nosaltres donem a conèixer la realitat de Catalunya, sempre des d’una perspectiva nacional i de classe.

En un context mundial on l’imperialisme i el capitalisme posen en risc la pau i la sobirania dels pobles, enfortir el moviment de solidaritat internacional és enfortir el moviment per l’alliberament de la classe treballadora arreu del món.

Àrea de Solidaritat Internacional de la JCC

Imatge de portada: 20è Congrés d’EDON.