//LA BORRASCA GLÒRIA: EL PRINCIPI DEL FI?

LA BORRASCA GLÒRIA: EL PRINCIPI DEL FI?

Ja fa més d’un mes de la borrasca Glòria, un fenomen meteorològic que ha passat a ser històric i s’ha sumat a la trista llista de desgràcies ambientals que últimament pateix Catalunya. En aquest article, volem recollir part de les destrosses que s’han vist al país.

Encara no ens havíem recuperat del desastre de la petroquímica de Tarragona, quan aquesta borrasca va aparèixer entre els dies 20 i 23 de gener  per la Península Ibèrica i la Catalunya del Nord, portant gran intensitat de pluges i precipitacions. Durant aquests dies va provocar un total de tretze morts a tota Espanya, i va deixar platges inundades, desbordament de rius… Per no parlar del Delta de l’Ebre, bona part del qual es va desbordar a causa del mateix temporal i va perdre gran part de les collites. A continuació fem un recull de la comarca de la Selva i del barri de Sant Andreu on hem tingut la l’oportunitat de visitar i comprovar les destrosses que la borrasca havia portat.

ARBÚCIES

Va ser una de les zones de la Selva més afectades, portant al desbordament de rius, els quals van provocar que moltes carreteres acabessin inundades i impossibles de transitar, a més a més de la caiguda d’arbres i altres béns. Aquests desbordaments fins i tot  van provocar que apareguessin temporalment nou rius que originalment havien sigut petits rierols.

SANT HILARI SACALM

Aquest poble muntanyenc no va quedar absent d’aquest temporal. Es van ensorrar carreteres, i la piscina i part del gimnàs van acabar inundats. La mateixa borrasca va fer que , durant tres dies s’anul·lessin  les classes a l’igual que a gran part de les comarques de Catalunya; a més de l’aturada temporal dels esports a l’aire lliure. 

SANT ANDREU (BARCELONA)

Tot i que on més es van veure les conseqüències de la borrasca va ser a la costa, a Sant Andreu el temporal va deixar bastantes destrosses. Des d’arbres caiguts, fins a teulades ensorrades. Mai fins aleshores un temporal havia afectat tant als béns i a les persones. 

DELTA DE L’EBRE

Segurament, però, l’impacte d’aquest fenomen va arribar quan la borrasca Gloria va provocar unes pluges i vents que van arrasar gran part del Delta de l’Ebre, la meitat d’aquesta va acabar inundada i va produir pèrdues de més de 3.000 hectàrees de collites. El paisatge que estàvem acostumats va canviar dràsticament, i la seva recuperació natural es preveu que serà molt llarga. 

Arribats a aquest punt hem de reflexionar sobre cap a on anem. Aquest temporal, es un avís que malauradament es podria acabar repetint a no ser que comencem a prendre mesures urgents contra el canvi climàtic. L’incendi a l’Amazones, entre d’altres i ara aquest fenomen, són només el principi d’una catàstrofe en la qual no ens convé caure… Perquè un cop hi caiguem no podrem fer marxa enrere.

Clàudia Munné Menéndez

Galeria d’imatges: