//‘Jara y Sedal’ i ‘Tendido Cero’ o com l’Estat Espanyol vulnera els drets de la infància i l’adolescència

‘Jara y Sedal’ i ‘Tendido Cero’ o com l’Estat Espanyol vulnera els drets de la infància i l’adolescència

L’Estat espanyol vulnera els drets dels nens, les nenes i les adolescents. I no, no som nosaltres l’autoritat darrere aquesta sentència: ho és el Comitè dels Drets del Nen de l’ONU

L’Estat ha estat advertit en múltiples ocasions, en l’àmbit internacional, per no “allunyar els braus i les imatges d’extrema violència” dels més petits de la casa. Malgrat que l’ONU l’insti a fer-ho, el 2018 una iniciativa parlamentària no va passar la votació al Congreso: els menors poden seguir acudint al bàrbar espectacle. No només això, però:  a la televisió pública s’emeten, des de fa anys, dos programes com ‘Jara y Sedal’ i ‘Tendido Cero’, que mostren imatges d’extrema violència envers els animals, així com permeten les fake news i, en definitiva, les mentides contra ecologistes i moviments en defensa de la natura i dels drets dels animals. 

El mes de febrer de l’any passat, Ecologistas en Acción va haver de sortir al pas de les mentides, falsedats i falses acusacions que ‘Jara y Sedal’ van plasmar en un article i un vídeo contra el moviment ecologista en general i aquesta organització en particular: opacitat financera, actuació com a lobby per assistir al Consell Assessor del Medi Ambient, atacs contra el món rural o afirmacions sobre la contribució dels vedats de caça en la recuperació d’espècies com el linx són alguns dels exemples que Ecologistas en Acción va posar en un article publicat al seu portal web sobre les afirmacions de ‘Jara y Sedal’.

Pràcticament cada any es pregunta a RTVE quina és l’audiència i quina és la despesa associada a la producció dels continguts i l’emissió dels programes. Aquesta vegada, però, s’ha volgut anar una passa més enllà, i s’ha insistit en les demandes de l’ONU, i és que aquests dos programes s’emeten a la franja horària de protecció infantil: un, Tendido Cero, els dissabtes a les dues de la tarda; i l’altre, Jara y Sedal, els divendres a les 6 de la tarda, quelcom veritablement greu per trobar-se en plena franja de protecció reforçada que, segons el Codi d’Autoregulació de RTVE és de dilluns a divendres, de 8:00 a 9:00 i de 17:00 a 20:00, així com dissabtes i diumenges entre les 9:00 i les 12:00. Estableix aquest mateix codi, en un dels seus principis, el sisè:

Evitar los mensajes o escenas, por corta que sea su duración, de explícito contenido violento o sexual que carezcan de justificación educativa o informativa en los contenidos y programas propios de la audiencia infantil”.

ONGs com la gallega LIBERA! fa anys que col·laboren amb molts grups parlamentaris al Congreso per tal de defensar els drets dels animals. En aquesta ocasió ha estat el Grup Parlamentari Republicà qui, a finals de l’any 2019, ha entrat una pregunta escrita al Govern ben clara i concisa sobre aquesta matèria: permetrà el Gobierno que RTVE segueixi desoint les instàncies del màxim òrgan de l’ONU en matèria de protecció dels nens i nenes mantenint aquests dos programes a la seva programació o, com a mínim, en aquesta franja horària? Per si no us ha quedat clar el context, aquí vídeo de les companyes de Comunistes de Catalunya explicant-ho molt clar: 

El nou govern de coalició progressista, així com els grups parlamentaris que hi han donat suport, tenen l’oportunitat de trobar el consens en un tema tan important com el d’acabar, d’una vegada per totes, amb aquest barroer i trist “espectacle”. Perquè ha arribat el moment de posar punt final a aquesta intolerable situació: el maltractament animal no és cap art.

Cristina Bedmar Batalla