//Consell de la Joventut de Barcelona, el punt de trobada de l’associacionisme a la ciutat

Consell de la Joventut de Barcelona, el punt de trobada de l’associacionisme a la ciutat

El passat 22 d’octubre es va celebrar la tradicional trobada d’entitats del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). Aquesta era una edició especial perquè es tractava de la primera trobada després de la pandèmia. I la Joventut Comunista de Catalunya hi vam ser. 

La idea d’aquesta jornada és que les diferents entitats que formen el CJB facin propostes per marcar la línia estratègica i d’actuació del consell dels pròxims mesos. A més a més, el secretariat es va presentar davant de les entitats i va mostrar els projectes que s’estan duent a terme. Per tal de crear aquesta línia d’actuació, els participants ens vam dividir en 4 grups, per fer la sessió més dinàmica. A partir d’aquests grups, vam fer una anàlisi de com ha afectat la pandèmia a les nostres organitzacions, en els àmbits intern i extern. I de com l’entitat la qual representàvem actua i incideix en l’àmbit de l’associacionisme de la ciutat de Barcelona. 

En acabar aquesta dinàmica d’anàlisi de la situació de les entitats, vam començar la part més extensa de la trobada. Amb els mateixos grups de la dinàmica anterior, vam començar una sèrie de debats sobre la realitat dels joves a Barcelona, com per exemple, les conseqüències que ha tingut la Covid-19 en les formes d’oci de la gent jove i els seus efectes en la salut mental. I també altres debats al voltant de l’ocupació, la mobilitat, l’habitatge, a més de les principals lluites del nostre temps: l’emergència climàtica, el feminisme, l’ascens de la ultradreta, la LGTB-fòbia i la precarietat laboral. 

A mesura que aquests debats van anar avançant es va arribar a diversos consensos entre les entitats, per exemple la necessitat d’unir forces entre les diferents organitzacions per defensar els joves allà on sigui, o l’establiment d’una quota de joventut en els diferents òrgans de decisió, sigui en l’àmbit públic o privat. Una conclusió general a què es va arribar és que la joventut està abandonada per unes administracions que no tenen un contacte directe amb aquest sector de la societat. Una altra reflexió rellevant que va sorgir és com el procés de gentrificació, que porta a l’augment dels preus dels lloguers als nostres barris, obliga molts cops als joves a haver de defensar el seu habitatge al carrer amb la repressió física i econòmica que això comporta. 

En definitiva, tothom va estar d’acord que la situació de les joves a la nostra ciutat no és precisament bona. I que calen mesures per a revertir aquesta situació. En la trobada d’entitats del CJB es va posar la primera pedra per tal de començar el canvi. Però cal treballar molt més, i la millor eina és l’associacionisme juvenil, perquè només organitzant-se el jovent té la suficient força per poder posar fi a la precària realitat en la qual viu.

Arnau Bonet Ragel