//8M: EL DIA EN QUÈ INTENTEN QUE LA DONA OBLIDI QUE ÉS TREBALLADORA

8M: EL DIA EN QUÈ INTENTEN QUE LA DONA OBLIDI QUE ÉS TREBALLADORA

Perquè sí, el 8 de març és el Dia de la Dona Treballadora.

Des de fa uns anys hem pogut comprovar com, convocatòria rere convocatòria, el moviment feminista ha anat creixent, fent-se gran, millorant tan qualitativament com quantitativament la implicació de les seves membres. Això és quelcom veritablement positiu: hem esdevingut referència, hem posat en qüestió elements que són centrals pel sistema capitalista. El moviment feminista és, ara per ara, el front que té major capacitat de desafiament al règim per la seva projecció transversal i aglutinadora.

Aquest qüestionament de l’statu quo és, precisament, el caramel enverinat: el poder, que troba refugi en el sistema heteropatriarcal, veient-se amenaçat per un moviment que el desafia sense complexos, busca blanquejar-se, rebaixar-li el to, a través d’eslògans, molt color violeta i, en definitiva, buidant de significat la lluita del moviment, especialment la lluita històrica que suposa la commemoració del 8 de març. El poder intenta fer-nos oblidar a les dones treballadores que som “tres voltes rebel” com diria Maria Mercè Marçal: dones, de classe baixa i de nació oprimida.

Com amb tot moviment que li sembla amenaçador, a més, busca la manera de fragmentar-lo a través de la destrucció de la (fràgil) unitat que va aconseguir omplir els carrers de les grans ciutats, i que compta per èxits totes les convocatòries que realitza. I per això tenen por.

Tot i la necessitat de mantenir-nos unides, perquè així som més fortes, no podem confondre el foment de la màxima unitat possible amb deixar d’apostar per fer una defensa fèrria del component de classe en el moviment feminista. Perquè sí, el 8 de març és el Dia de la Dona Treballadora.