//SALVEM EL PLANETA: ÚLTIMA TRUCADA

SALVEM EL PLANETA: ÚLTIMA TRUCADA

Davant els problemes que el mateix ésser humà ha creat, el planeta no només necessita solucions: necessita un canvi de sistema.

Estudiants alçades pel clima a cada vegada més països tant de la Unió Europea com del món sencer. Un moviment que s’estén com una taca, que posa al centre de l’agenda política quelcom sense el qual no podríem viure: el nostre propi planeta.

El moviment Fridays for Future (amb presència a la ciutat de Barcelona, i el portaveu del qual ja va col·laborar amb nosaltres escrivint aquest article) ha aconseguit ja, malgrat ser relativament recent, que els ítems que planteja estiguin en boca de tothom. Persones del carrer i, fins i tot, els mitjans de comunicació o els polítics, tenen ben present als seus discursos que el nostre planeta està ja més enllà del límit, i que exigeix mesures dràstiques per revertir la situació.

Seran suficients, però, mesures grandiloqüents com declarar l’estat d’emergència climàtica, si no van acompanyades de mesures trencadores i veritablement radicals, entenent radical com anar a l’arrel del problema? Seran capaços els governs sotmesos al neoliberalisme i al dictat dels mercats de disparar al bell mig del sistema econòmic capitalista?

No en tenim prou amb mesures dirigides a les conductes individuals i que no afecten la societat en el seu conjunt, produint profundes transformacions del pensament. No es tracta només de canvis d’hàbits o de conducta: es tracta de concebre i relacionar-nos diferent amb l’entorn, i també entre nosaltres. Davant els problemes que el mateix ésser humà ha creat, el planeta no només necessita solucions: necessita un canvi de sistema.

Avui dimecres 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, des de la Revista Maig us instem a què sigueu atrevides, a què tingueu el coratge suficient per a replantejar-vos les vostres conductes, no només com a individus, sinó com a animals socials, i les relacioneu amb el sistema sota el qual vivim. Qüestionem-nos-ho tot, i fem de la pregunta ‘Com puc contribuir a la transformació de la nostra societat per salvar el planeta’ la nostra bandera.