//TELÉFONO ROJO, VOLAMOS CON… MARTA ROSIQUE

TELÉFONO ROJO, VOLAMOS CON… MARTA ROSIQUE

Marta Rosique és graduada en Periodisme i estudiant de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. Fou membre del secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Fou membre i portaveu d’Universitats per la República. És secretària de Política i Cooperació Internacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana.

Va ser candidata a les eleccions generals espanyoles d’abril de 2019 per la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya – Sobiranistes, de les que en va resultar escollida. El 21 de maig del mateix any va ser nomenada diputada a Congrés dels Diputats, i va formar part de la mesa d’edat com a diputada més jove de la Cambra Baixa, circumstàncies que es van tornar a donar el passat 3 de desembre per la repetició d’eleccions.

(L’entrevista va ser realitzada per escrit en els dies posteriors a la sentència del 14 d’octubre i per tant, no recull fets succeïts amb posterioritat)

En quin moment vas decidir entrar a militar a Jovent Republicà? Què et va portar a triar aquesta i no una altra organització? 

Quan el rei Juan Carlos va abdicar. Recordo que jo estava estudiant batxillerat i que vaig intentar que tots els meus companys m’acompanyessin a la manifestació de Plaça Catalunya. Allà em vaig adonar que m’havia d’organitzar pels meus ideals.

Jo coneixia una militant de les JERC i sabia que feien molta feina als carrers per la lluita independentista. A més a més, ella m’havia explicat que lluitaven pel feminisme i per l’internacionalisme, i això també m’atreia.

És difícil per als joves fer-se escoltar en política? Dins del teu partit, t’has trobat amb reticències en aquest sentit?

Sí, és difícil perquè la majoria de representants no estan acostumats a fer política amb nosaltres. Hi ha una tendència a fer polítiques per nosaltres sense comptar amb nosaltres. Els qui ens impliquem amb política acostumem a ser infantilitzats, esterotipats o criminalitzats.

Dins del meu partit, he tingut una bona rebuda. En el meu cas, tinc una organització darrere amb 87 anys de lluites a l’esquena i això fa que els representants del Jovent Republicà tinguem una bona consideració.

La consciència feminista ha anat en augment els últims anys. Com has viscut tu personalment aquest auge de mobilitzacions i de debat?

Jo he crescut sent feminista, i que cada dia ho sóc més. He tingut la sort de rebre una educació feminista a casa, i des de llavors crec que estic en constant formació i en constant replantejament. Crec que hem d’aprofitar que la lluita feminista està en auge per dotar-la d’un discurs anticapitalista. Hem de fer entendre a totes les persones que es mobilitzen que per acabar amb el patriarcat cal fer passos més enllà del simbolisme. 

Quines dificultats t’has trobat o quines reaccions has rebut de la resta de diputats, tenint en compte que ets una noia jove, d’esquerres i independentista en un moment difícil com l’actual?

Quan intervinc al Congreso, sempre hi ha una part de l’hemicicle que s’exalta. Suposo que no estan acostumats a que els joves els diguem que estem farts de les seves polítiques retrògrades i centralistes. 

Tot i la (de moment) breu experiència com a diputada al Congrés, has rebut algun missatge de suport a la causa sobiranista per part de gent de Madrid o d’altres parts d’Espanya?

He rebut molts missatges de republicans d’arreu de l’estat espanyol. Molta gent aposta per l’immobilisme perquè no hi veu cap altra sortida possible, i nosaltres portem un bri d’il·lusió. A més a més, molts joves de diferents ideologies s’han alegrat de veure una cara jove al Congrés.

Quina actitud ha de tenir l’esquerra sobiranista al Congrés dels Diputats? De bloqueig com demanen alguns? Dialogant? Més bel·ligerant?

Hem de ser capaços de dir-los les coses a la cara, de no callar-nos cap de les injustícies exercides per l’estat espanyol. Hem d’aprofitar tots els altaveus per posar en evidència el Règim del 78. Alhora, hem de poder teixir aliances amb les nacions sense estat de l’Estat espanyol, amb els republicans i amb els ambaixadors internacionals. Sempre amb la mà estesa per dialogar i deixant clar que qui bloqueja tot allò que proposem són els hereus del Règim del 78.

Jovent Republicà es va desmarcar de l’abstenció del Grup Parlamentari Republicà davant la investidura de Pedro Sánchez, tot i que tu personalment vas votar com la resta de diputats . Si es dóna una situació similar a les properes eleccions, sou partidaris de votar No?

Tot apunta a que hi haurà un govern del PSOE amb la dreta. Per tant, no crec que puguem tornar a condicionar la propera investidura.

Quin és el paper que haurien de tenir les esquerres sobiranistes a partir de la sentència?

Haurien de demanar l’amnistia i reclamar el dret a l’autodeterminació.

Des d’Esquerra Republicana i altres organitzacions i gent d’esquerres es parla de “eixamplar la base” com a concepte clau de cara a continuar amb la lluita per a exercir el dret a l’autodeterminació. Què vol dir aquest concepte i en quines actuacions concretes es tradueix?

No vol dir ser més sinó ser més forts. Estar preparats per afrontar una resposta per part de l’estat espanyol que cada cop serà més dura. Cal enfortir tots els canals de pressió que tinguem. Cal que tot sobiranista entengui que si es vol avançar, cal organitzar-se. Cal entendre que la força entre carrers i institucions és imprescindible per avançar. Que mentre aconseguim més mobilització no violenta, alhora hem de guanyar l’unionisme a les urnes. Ser forts mai ens farà mal, al contrari.

Jovent Republicà ha retirat el suport parlamentari a Miquel Buch i a la Conselleria d’Interior arran de l’actuació repressiva dels Mossos. Es preveu alguna actuació més enllà si la situació continua així? Podria arribar Jovent Rep. a retirar el suport al govern i pressionar ERC perquè faci el mateix

Per ara hem acordat retirar el suport a la Conselleria d’Interior. A més a més, preveient el llarg termini, també hem deixat clar com creiem que hauria d’actuar una policia democràtica hi hagi qui hi hagi al capdavant.

Molts col·lectius socials s’estan manifestant activament contra la “Llei Aragonès” adduint que obre la porta a noves privatitzacions. Tenint en compte que Jovent Republicà s’ha definit com una organització socialista i marxista, quina és la vostra opinió al respecte?

La Llei Aragonès, també anomenada Llei Romeva o Llei Antiflorentino, no externalitza més serveis. Permet trobar una solució en el mentrestant, que passa per no prioritzar el preu quan s’externalitzin serveis.

El Republicanisme d’Esquerres i el Comunisme han fet camí plegats durant un dels períodes més difícils de la història del nostre país, un camí relacionat sobretot en la lluita contra el feixisme i la dictadura de Primo de Rivera i  després durant la República i la lluita contra el feixisme franquista. Creus que en aquests moments cal reeditar aquesta aliança?

I tant. És més important que mai que ens unim els sobiranistes d’esquerres per fer front a un Estat immobilista i repressiu.

Per últim, cada divendres fem una recomanació sobre una sèrie, pel·lícula o llibre al nostre Twitter i expliquem el perquè d’aquesta recomanació. T’animes a fer-nos alguna?

 “Esperança i llibertat” de Raul Romeva. En aquests dies de gran intensitat, considero que és un llibre imprescindible.

Entrevista a càrrec de Xavi Pizarro Homs.