//27S: Canviem de sistema, no de planeta

27S: Canviem de sistema, no de planeta

Ens trobem a l’inici del curs 2019-2020, però el comencem igual com va acabar el curs anterior. Bé, igual, igual, tampoc. L’estiu no ha fet recular l’empenta del moviment de denúncia d’emergència climàtica, sinó tot el contrari: el tret de sortida és aquesta jornada d’avui 27 de setembre, de Vaga pel Clima, que ha aconseguit la implicació d’associacions, entitats, sindicats, estudiants, organitzacions polítiques, famílies, escoles… Les adhesions es compten de centena en centena.

I com pot ser que pràcticament del no-res es pugui construir quelcom d’aquestes dimensions? Senzill: malgrat existir algunes organitzacions disseminades pel territori, la reivindicació és tan bàsica, tan central, que apel·la a tothom, no deixa a ningú indiferent. Què hi ha de més central que la vida?

Doncs sí, l’emergència climàtica es va convertir en el tema estrella del curs passat, i van ser els i les estudiants qui van protagonitzar-lo. Amb pas ferm van unir-se a la causa (que necessàriament ha de ser) mundial, convocant cada divendres a mobilitzacions i aconseguint introduir el tema a l’agenda mediàtica, però també a l’agenda política i a l’agenda pública: espais a la televisió, converses a les cafeteries, col·loquis a les universitats… Prenem consciència perquè el tema és aquí per quedar-se.

A més, i malgrat els intents del negacionisme, la idea que, plegades, hem de fer quelcom per salvar el planeta és hegemònica, i l’esquerra ho ha de saber aprofitar: el temps de l’individualisme ha acabat. A través d’un projecte ambiciós, les forces d’esquerres han de poder anar molt més enllà de les mesures maquilladores del capitalisme verd, ja que aquesta és l’oportunitat d’or que esperàvem per tal de repensar les nostres civilitzacions, els nostres models socials i econòmics. És el moment d’atrevir-nos a redissenyar-ho tot.

Tenim, unides, la responsabilitat d’evitar el col·lapse, però també l’oportunitat de trencar amb el que ens encotilla, vèncer la por als poderosos lobbies de les energies fòssils (entre d’altres) i aprofitar per a assenyalar, amb l’opinió pública a favor, el sistema capitalista com a culpable. Culpable de devorar recursos. Culpable de devorar vida.

Aquest 27S no et quedis a casa. Omple els carrers de proclames, de lluita, de vida, però no t’aturis aquí. Reclama al poder polític que sigui valent, que explori els seus límits i que s’atreveixi amb transformacions profundes. Atrevim-nos, unides, a posar fi a aquest sistema autodestructiu. Atrevim-nos a imaginar un nou món amb la vida i els drets socials al centre.